Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodácké muzeum

Ja-no Gazda

 

Ahoj  (nejen) Oc-éčkáři

 

Malinko jsem se namočil (jak jinak než společně s Vojtou Jančarem, Honzou Šupem, Matoušem Vazačem, Mílou Pražákem a dalšími vodáky a pamětníky)

do realizace Muzea vodáctví aneb Expozice Vodáctví v Čechách

 

Myšlenkou vodáckého muzea se zabývalo v minulosti určitě mnoho lidí, ale asi každý narážel při při pokusech o realizaci nebo před nimi řadu problémů a těžkostí hlavně asi na finanční problémy, problémy s vhodným a vyhovujícím prostorem a jiná úskalí, pro ketré tuto myšlenku nedokázali uvést do života a proměnit v realitu. Sice existují různé expozice turistiky, skautingu, trampingu a částečně i vodáctví v rámci jiných muzeí, ale ryze vodácke muzeum do dnešních dnů stále chybělo.

 

Nedávno však došlo v této věci k výraznému posunu. Na tento projekt už existuje skutečný grant, skutečné prostory a v současné době se rekonstruují prostory a koncem dubna to má být po stavební stránce hotový. 

Teď jsme ve fázi shánění vodáckých exponátů (od lodí, pramic, vest, helem, „jaromírů“, pádel, fotek, filmů, kilometráží a map, vodáckých kytar, kotlíků …..)

 

Napadlo nás, že by jste se mohli malinko porozhlédnout, co komu překáží v oddíle, loděnici, na půdě nebo na zahradě a mohlo by to ještě „dýchat historii“ na další vodácké generace, tak sem s tím…..  Nejeden z vás má určitě vodácké předky, nebo vzory, učitele ,kteří mu vštěpovali základy vodáctví a přivedli ho k vodě. Zkuste se pozeptat jestli z dob jejich vodácké činnosti se nedochovalo něco vodácky historického někde ve sklepě, na půdě, nebo chalupě co nevzal čas, voda a oheň, nebo popeláři a dokázali by se o tu věc podělit s širší vodáckou i nevodáckou veřejností a vystavit v muzeu.

 

Momentálně máme už několik desítek exponátů a těší nás , že pomalu přibývají další.  Brzy je odevzdáme firmě, která připraví expozici muzea. Budeme ale nadále hledat, pátrat a doplňovat sbírku o zajímavé a chybějící kousky.

 

Z hlediska právního to je stále ještě v řešení ale exponáty lze v zásadě Muzeu vodáctví zatím buď zapůjčit nebo darovat…..

 

Bude tam možnost umístění i do venkovní expozice…., 

 

Např. sháníme svisle dělené kopyto na Vydru – nevíte o něm????

Tak třeba taková dřevěná 6-ti místná polorozpadlá pramice na které nejeden z nás začínal…….

Nebo kdyby se někde podařilo vyšťourat starýho nepojízdnýho pořádně orezlýho Erťáka (to je ten starý kulatý autobus) (apropo vlek už máme slíbený)…..

nebo i drobnosti, maličkosti: starší apartní oblečky – např. velmi oblíbený „Jarolím“, trosky dřevěných lodí (jo a máme políčeno i na Maňáska a Deblmaňáska-zatím máme jenom repliku Maňáska), laminovací souprava a jakákoliv kravina z celé široké vodácké historie………

 

Nejlépe bychom ke každému vodáckému exponátu potřebovali:

·         fotečku;

·         název či popis: 

·         -období ze kterého je (alespoň orientačně);

·         -jestli to ten někdo je to ochoten darovat nebo zapůjčit muzeu;

·        - od koho to je;

·         a případný další související „vtipný“ komentář.

 

Díky moc za Váš čas i za případnou nezištnou pomoc a další nápady a náměty 

 

Za Spolek pro vodácké muzeum  Matouš, Míla, Honza, Jitka a Jano

 

PS: Jo a málem bych zapomněl na to „ouplně“ nejdůležitějsí :o)))).

V neděli 20.09.2015 (ale možná to bude o den dřív) si Vás dovoluji osobně pozvat na slavnostní otevření do Zruče nad Sázavou,

kde bude určitě sranda a spousty „živých“ vodáckých pamětníků, exponátů a exemplářů.

Tak si to zapište do svého přeplněných diářů a koukejte si na nás udělat čas a přijet .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář