Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nežárka pro manželku

4. 8. 2016

Má nejbližší řeka je Nežárka .  Při jarních oblevách jezdívám  její zdrojnice Žirovnici a Kamenici jejichž soutokem vzniká a občas jsem si jízdu protáhl i níže do Jindřichova Hradce . Úsek nad Hradcem byl však tak zdlouhavě olejnatý , že mi vždy zkazil předchozí pěkné zážitky . Spodní úsek spojený s vodami Nové řeky mám sjetý mnohokrát a tak jsem pokukoval po úseku z Jindřichova Hradce na soutok s Novou řekou . Slyšel jsem však hrůzné historky typu co kilometr to nesjízdný jez . Pohledem do kilometráže zjistíte že vypravěči přehání , ale zas ne tak moc .

Každopádně určitá porce volejů a přenášení jezů se dá vydržet , když je na břehu na co koukat . Díky jezům je  úsek skrz Jindřichův Hradec sjízdný i v parném létě a tak jsem naplánoval trasu 7,5 km s pěti jezy  z Radouňky do Horního Žďáru . Nakonec jsem vzal celou rodinu a zbaběle to ještě pokrátil jen na hodinový  průjezd historickým centrem s přenášením pouhých dvou jezů .

Začínali jsme pod jezem Lada , kde je pěkné parkoviště a končili u Penzionu Dobré časy , kde se dá také zanechat druhé auto . Je to opravdu kousek a tak se nabízí  i možnost jít zpátky pěšky , nebo si tam nechat kolo .

Naše plavba začala průjezdem Mertovými sady  nad nimiž se již rýsoval pěkný pohled na věže kostelů . Následovala  Nežárecká brána za níž začíná rozsáhlý komplex  zámeckého  pivovaru ,zámeckého  mlýna , hradu a samotného zámku . Břehy lemují malé starobylé baráčky s pěknými zahrádkami . V některých je venkovní posezení místních hospůdek těsně u řeky , které jsme však nevyužili spěchajíc k prvnímu přenášení nesjízdného jezu Mlýn u devíti . Jez je vysoký 2,9 m kolmý a hned následuje silniční most na němž jsou zavěšeny silné gumové pláty údajně pro snížení hluku z jezu . Lehce se obnáší po schůdcích s výstupem vpravo a nástupem vlevo pod mostem  .  Po chvilce následuje 2 m vysoký  jez Šindelna , který jsme koníčkovali po oslizlé spádové desce s větším skokem na konci . Syn si vyzkoušel na vlastní zadnici , že to opravdu hodně klouže a již pokračujeme přírodou na březích k našemu cíli nad jezem Cupkův mlýn . Zde je penzion s farmou na jeleny a restaurací , kde je možno se občerstvit a zvěřinu ochutnat . Jez vypadá sjízdně , jen by to chtělo více vody a tak na závěr alespoň sjíždíme náhon mlýna  abychom tu romantickou plavbu taky drobet okořenili nějakým  vzrůšem .

 

Náhledy fotografií ze složky Jinřichův Hradec z vody

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář